Wist je dat ongeveer 1 op de 3 studenten in hun eerste jaar al stopt met hun opleiding. Als jij niet weet welke studie goed bij je past, ben je dus niet de enige. Het maken van een goede studiekeuze blijkt een stuk lastiger voor de meeste mensen dan van tevoren wordt gedacht. Denk jij op dit moment “ik vind geen enkele opleiding leuk” en zit jij met de handen in het haar omdat je niets bij jou vindt passen? Dan is deze tekst voor jou. In deze blog gaan wij het hebben over het maken van een keuze voor je vervolgopleiding en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Voor iedereen zit er wel een geschikte studie bij die bij hen past, dus ook voor jou. 

Begin op tijd met kijken 

Het maken van een studiekeuze is niet zo eenvoudig als het lijkt. Veel kinderen hebben veel tijd nodig om er nou precies achter te komen wat zij willen gaan doen. Het maken van de studiekeuze wordt dan ook gezien als een van de belangrijkste en moeilijkste keuzes in het leven. Jouw studie bepaalt immers ook jouw toekomst. Door op tijd te beginnen met oriënteren ervaar je minder stress bij het kiezen van een studie. Het beste is om in het jaar voor je examens al een beetje rond te gaan kijken op verschillende instellingen en bij open dagen van verschillende studies. Zo voorkom jij dat jij op het laatste moment uit tijdnood maar een willekeurige studie kiest. 

Het is jouw eigen keuze 

Veel mensen die niet weten wat voor studie zij moeten doen, kiezen maar gewoon iets. Vaak wordt er dan voor een studie gekozen omdat de ouders vinden dat jij dat moet studeren of omdat vrienden die studie gaan doen. Dit is erg af te raden en ook zeker niet slim om te doen. Jouw studiekeuze bepaalt voor een groot deel jouw toekomst. Als je een studie kiest voor een ander in plaats van voor jezelf, is de kans groot dat je gelukkiger zult zijn bij die studie. Je kunt veel beter kiezen voor een studie die bij jou past, omdat de kans dan groter is dat je deze ook daadwerkelijk afrondt. 

Veel te veel opties 

Er zijn honderden studies die gekozen kunnen worden als vervolgopleiding. Wanneer je nog niet precies weet waar je interesses liggen kan het erg overweldigend zijn om al die verschillende keuzes te bekijken. Met advies voor de studiekeuze Amsterdam kan er dan een beter overzicht gegeven worden en wordt het kiezen een stuk overzichtelijker en makkelijker.